Välkommen till Suutalankylä i Töysä!

Suutalan Mansikkatalo är ett ekologiskt lantbruk som specialiserar sig på ekologiska jordgubbar. På våra åkrar mognar jordgubbssorter som finländare tycker om. Den tidigaste jordgubbssorten vi odlar är Honey, under högsäsongen har vi mellantidiga sorter så som Polka, Frida och Sonata och sena jordgubbssorter är Salsa samt Malviina.

Vi vill ta fram ekologiskt odlade jordgubbar till alla. För oss är det en hederssak att producera högklassiga och läckra jordgubbar till våra kunder. Ekologisk ordling var ett naturligt val för oss eftersom våra åkrar har varit ekologiskt odlade redan i flera år. Förutom jordgubbar odlar vi också trädgårdsärter samt gräs- och spannmålsväxter.

Vi odlar jordgubbar på en ca 4 hektar stor areal. På våren förbereds jordgubbsåkrarna noggrannt för kommande skördperioder. Vi månar om växtnäringen enligt odlingsplanen. På gården används ekologikt godkänd gödsel och annan växtnäring.

Under vegetationsperioden vattnas jordgubbsplantorna med hjälp av rörbevattning. Som frostskydd använder vi forstskyddsbevattning med spridare. Från den närliggande sjön pumpas bevattningsvattnet genom sand- och lamellfileter till bevattningssystemet. Vi bekämpar växtsjukdomar och ohyra framför allt genom odlingstekniska medel, till exempel med enkelradiga, höga och lätt luftade bäddar. Bilogisk bekämpning används t.ex. genom att utnyttja kvalster, humlor och bin.

Skördens kvalitet och hållbarhet försäkras genom effektiv nedkylning efter plockning. Vi har ett rymligt och adekvat utrustat kylutrymme.

Sommaren 2015 öppnades en liten presentaffär. Därifrån kan du köpa närproducerade konserver samt gåvor.

P.S. Glöm ej våra söta och läckra ärtor som vi erbjuder hela sesongen långt in i augusti.